Project name
Location
Competition
Design
Gross floor area
Client


Koirasaari sauna
Helsinki
Invited competition entry
2013
522 m2
St1

The sauna for representative use is approached via a bridge connecting the container like steel structure laid on an existing pier to the mainland. The low and dark building blends to the surroundings and doesn't block views from residential buildings behind. The straightforward architecture with blackened steel cladding has references to the history of the site as an oil harbor for cargo ships. The closed East fašade ensures privacy for the bathers. The entrance gives a hint of the free form interior. A sculptural wooden wall divides the secondary serving spaces from the served spaces so that there are unobstructed sea views along the whole building. The resulting free form interior landscape offers a relaxed setting to enjoy the spectacular panorama outlook.